Dans i lägenhet

Dans i lägenhet – Norra Botkyrka

När BC startade upp Dans i lägenhet i Alby var det ett arbete som platsade inom ramen om vad communitydans kan vara. Den skulle jobba med lokala dansare, den använde lägenheten som scen och teaterns roll blev istället den offentliga och folkbildande biblioteket som med stor entusiasm tog in dansen för en lägenhet. Publiken var låntagaren från biblioteket, skulle vi lyckas var det mån

En audition hölls där tolv dansare från platsen visade sitt intresse. Det blev sju stycken som kunde vara med. Felipe Barra streetdansare, Niklas Valenti proffsdansare street och modernt, Gülbeden Külbay allkonstnär, Frida Anderljung hobbydansare, Anja Duchko-Zubor cirkusartist, Mimmi Bikazzan dansare under utbildning och Emma Dominguez streetdansare. Dessa sju personer var med och gav grunden till dans i lägenhet. Det var ett samarbete mellan mig, dansarna som hölls i biblioteket, källarlokalen och utomhus. Innan premiären hade vi genrep hemma hos Felipe och hans vän.

Dans i lägenhet hade premiär i november 2008.  Den blev utlånad tolv gånger under en månad.
Under 2009 så gästade den kulturfestivalen i Stockholm och fortsatte att bli utlånat av folk från Alby.

Idag har dansarna gått vidare och lämnat kvar spår av engagemang i ett arbete som blev en fantastisk tidsperiod av dans, frågor, funderingar, svett, tårar och framgång. Idag så jobbar Emma med communityteatern, Frida bor i Spanien, Niklas frilansar, Gülbeden fortsätter med sin konst, Mimmi går kvar i skolan, Felipe dansar vidare och Anja är cirkusartist.

Under sommaren kommer Dans i lägenhet nästa uppdrag bli att jobba med ungdomar från Danmark i Helsingör.

En idé är en tanke som använder ordet för att transporteras vidare och födds med varandras solidaritet.
Paloma Madrid – Koreograf