Nyhetsbrev maj 2011

Nyhetsbrev maj 2011

Pappa
Måndagen den 30 maj har PAPPA premiär! Vi samlas vid spärrarna till pendeltågs stationen Tumba kl 19 och följs gemensamt till scenen. Biljetterna kostar 40 kr och kan  bokas genom att du skickar ett meddelande till francisca@botkyrkacommunityteater.org. Vi kommer spela pjäsen minst fyra gånger vecka 22 men observera att det bara finns ett begränsat antal biljetter till varje föreställning, så boka nu!
Uppdaterad information finns alltid på hemsidan, välkommen!

Somalier kan inte simma
Den 18 maj är det premiär på Somalier kan inte simma på Folkteatern i Göteborg. Pjäsen kommer spelas vid fyra tillfällen, 18 maj 18.30, 19 maj, 14.00, 20,21 maj 18.30.
Somalier kan inte simma är en communityteaterpjäs om fyra ungdomar som bor i Sverige med somaliskt ursprung.
På Landvetter flygplats står Sohelia, Jadidja, Amina och Yousef och kan inte ta sig någonstans. Ett askmoln förhindrar alla avgångar. De vill både iväg och vara kvar, de vill både vara någon annanstans och i Sverige samtidigt. Sverige är ett land som de älskar och hatar för att landet både älskat och hatat dem. Och där på flygplatsen börjar de berätta för varandra om sina drömmar, framtidsplaner och sina besvikelser och kanske mest av allt om de fördomar som finns mot somalier. Och hur gärna de skulle vilja visa att de inte stämmer.
Sara Wikström regisserar och America Vera-Zavala har skrivit manus.

Teaterbiennalen Gävle
Snart slår Teaterbiennalen upp sina dörrar i Gävle. TeaterSveriges största händelse äger rum från 11-15 maj. Botkyrka Community Teater & Dans är väl representerade med två pjäser och ett seminarium. Jävla Finnar spelar på Folkets Hus i Gävle 11 maj 16.00, Vita Pumps på Folkets Hus i Gävle 12 maj 18.00. Båda pjäser kommer ha efterföljande samtal. Fredagen den 13 maj är det dags för ett communityteater seminarium där vårt somalie-projekt presenteras av Hassan Abdi och Sara Wikström.

Hemsidan
Under våren har vår hemsida fått sig ett fantastiskt lyft. Nu kan alla vara med och dela information om BC´s projekt i t ex sociala medier, men även få mer information om varje projekt. Dessutom har vi med en blogg gjort det möjligt för alla att följa oss även utanför Sverige eller när vi besöker festivaler etc. Hemsidan kommer bli ännu bättre, så håll utkik och dela gärna med dig av materialet så att fler kan ta del av BC´s arbete.

Rotterdam
BC var med under ICAF- international community art festival, mellan den 30 mars och 3 april. Festivalen går av stapeln var tredje år i Rotterdam, Holland och temat för i år var – The Power of Community Art- . För att möjliggöra ämnet hade festivalledningen bjudit in community konstnärer och kompanier från alla världsdelar som framförde
sina communityarbeten för hundratals besökare. BC´s bidrag under festivalen var Dans i Lägenhet som skapades tillsammans med dansare från Rotterdam.

Norsborg
Arbetet med stadsvandringen är inne i en spännande period av dokumentation, skapande möten och en massa överraskningar. De tio stationerna börjar ta form och impulser kommer överallt ifrån. Den kreativa kraft som lever utmed röda linjen kommer guida oss i ett fantastiskt äventyr där fantasi och verklighet inte alltid skiljs åt.

Blindheten
Projektet har fördjupats och under april/maj djupintervjuar vi ett flertal personer med syfte att få fram berättelser som kan ligga som grund för dansföreställningen. I maj håller vi vår första dans- och berättarverkstad på fritidsgården i Aspudden. Gården är öppen tre gånger i månaden för ungdomar med synnedsättning. Tanken är att dessa träffar ska generera material för framtida gatuaktioner som går under arbetsnamnet ”under trädet”. Dansföreställningen har premiär i november men gatuaktionerna kommer man kunna ta del av under tidig höst. Projektet leds av koreografen Paloma Madrid där hon samarbetar med dramatikern Jesper Weithz och dansaren Caroline Hammar som dessutom arbetar som lokal projektledare.

Alba Ochoa/ Honduras
Under sin snabbvisit hade vi chansen att träffa Alba Ochoa, företrädare för motståndsfronten FNRP i Honduras, och för ”Artister i motstånd”- en av flera organisationer som ingår i den massiva motståndsfronten, liksom teatergruppen ”Asociación Cultural Memorias”. Hon fick stor uppmärksamhet i september 2009 då hon gjorde motstånd mot grov polismisshandel och ogrundad arrestering. Det hela framgår av dokumentären ”Rädd för vadå?” (Quien dijo miedo?) som visades i Stockholm under första veckan i mars på Latinamerikanska kulturkaféet.