Nyhetsbrev Augusti 2011

BOTKYRKA COMMUNITY TEATER & DANS
NYHETSBREV AUGUSTI 2011
Innehåll:
• BC-dagar i augusti
• Tango och tortyr

• Stadsvandring i Norsborg
• Blindheten
• Somalier Sthlm


BC-dagar i augusti
I mitten på augusti träffades vi och inbjudna gäster på SITE för intressanta samtal, diskussioner och workshops. Under tre dagar reflekterade vi kring olika konstnärliga processer inom ramen för community konsten samt visade upp några av våra arbeten och kommande projekt. Övergripande och med fokus på processer berörde vi även de många läkande aspekterna av vårt arbete. Vi fick även ta del av en utvärdering utifrån ett mer vetenskapligt perspektiv då BC:s kunskapsråd: Irene Molina och Paulina de los Reyes lade fram sin analys om arbetet mellan åren 2008-2011.

Tango och tortyr
Tango och Toryr har urpremiär den 11 september på Moriska Paviljongen i Malmö.
Tango & Tortyr är en föreställning som börjar i militärkuppens Chile 1973 och slutar i Malmö idag. En natt vaknar en flicka av hårda röster och stöveltramp, av militärpolisens brutala intrång hos familjen. Hennes mamma förs bort och hon bestämmer sig för att leta efter henne. Det skulle kunna vara en berättelse med ett lyckligt slut. Hon hittar sin mamma. De lyckas fly undan Pinochet, tortyr och förnedring. Alla i familjen överlever. Men räcker det att överleva?
Det har gått snart fyrtio år sedan kuppen. Flickan som såg sin mor gripas har själv blivit mamma. En kväll samlas tre generationer kvinnor vid middagsbordet. Militärkuppen är ingenting man pratar om. Det finns en tyst överenskommelse i familjen. Det mormor varit med om ska vi inte nämna vid namn. Ikväll har barnbarnet Alicia bestämt sig för att bryta tystnaden.
Föreställningen Tango & Tortyr handlar om arvet efter militärdiktaturen och de samtal som aldrig ägt rum. Varför är det så svårt att prata? Är det bättre att glömma och gå vidare? Går det?
Av America Vera-Zavala, regi Jonas Jarl
Biljetter kan beställas på:
http://www.moriskapaviljongen.se/sv/program/tango-tortyr 

Stadsvandring i Norsborg
Vi närmar oss en premiär men har fortfarande några intressanta processer att ta oss igenom. Fortfarande finns det människor att träffa och fler berättelser att ta del av. Magin har hela tiden varit närvarande och den konstnärliga dokumentationen gör oss påminda om olika perspektiv i mänskligt liv. Stadsdelen blomstrar av kreativitet och förhoppningen är att besökarna skall få sig ett litet smakprov av denna lekfulla värld. Premiären planeras till slutet av september men datumet är inte spikat. All information kommer dock att finnas på hemsidan senast andra veckan i september. Frågor och mer information, vänligen kontakta:
francisca@botkyrkacommunityteater.org. Uppdaterad info finns alltid på hemsidan: botkyrkacommunityteater.org / Varmt välkomna! 

Blindheten
Nu har vi verkligen dragit igång arbetsprocessen med full fart. Föreställningen har fått ett namn – Jag är inte en bra representant för personer med synnedsättning. Vi har gått in i studion och börjat dansa och koreografera. Vår premiärscen blir därför SITE på Telefonplan. Premiärdatum för vår föreställning blir torsdagen den 17 november kl 19. Fler föreställningar blir det den 18, 19 och 20 november. För för tider och bokning av biljetter  kan du/ni gå in på vår hemsida i mitten på oktober. Fritt inträde, begränsat antal platser. Anmälan görs till paloma@botkyrkacommunityteater.org före den 8 september (med reservation för ändringar).
Vi kommer även att ha en ”under trädet” aktion på Aspuddens Fritidsgård den 13 september mellan kl 19-20. Detta är ett tillfälle att öppna upp vårt arbete med unga synskadade ungdomar mellan 12-30 år. 

Somalier Sthlm
Projektet går under arbetsnamnet Somalier Sthlm och har sin bas i Tensta. Blå Huset i Tensta har sedan en tid tillbaka varit både repetitions- och premiärscen men totalförstördes olyckligtvis, måndagen den 22 augusti, i en allvarlig brand. Hela huset brann ner och i nuläget har vi inget ”hem” och vi vet inte när det kommer öppna på nytt. Premiären är ändock planerad till torsdagen den 24 november kl: 19:00 med utgångspunkten att vi kommer presentera en föreställning och en kortfilm. Följ gärna arbetet på BC:s hemsida och stay tuned för den räfflande fortsättningen då vi inom kort får svar på frågorna: kommer vi hitta en premiärscen? och hinner vi skapa BÅDE en föreställning och en kortfilm till den 24 november kl: 19? Vi vill även passa på att välkomna filmmakaren Ahmed Abdullahi till vår grupp, han är mycket efterlängtad och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med honom.