Vita pumps

Vita pumps

När BC för första gången kom till Norrsundet gav vi ett löfte till byborna – vi ska följa er i tre år. Löftet var viktigt. Vi ville inte bara komma dit, suga ut deras historia om ett nedlagt bruk och sen sticka och leta nya ”exotiska” platser. Vi ville vara kvar, länge, följa vad som hände, skildra före under och efter och inte bara vara ett temporärt projekt. Vi ville vara en kraft som inte försvann lika snabbt som fabriken lades ner.

Först gjorde vi ”Jävla finnar” som började som en slags terapi för några som jobbade på ett nedlagt bruk men som slutade som en av de största communityteater-succéerna i Sverige med turné i hela landet och recensioner i alltifrån DN kultur till Dalarnas tidningar.

Sen fortsatta vi att undersöka hur en bruksort påverkas när bruket läggs ner genom att skildra barnens upplevelser. Det blev skolföreställningen ”Fabrikens barn” där Norrsundets ungar fick berätta om föräldrarna arbetslöshet, miljöförstöring och drömmen om att bygga om bruket till godisfabrik.

Och nu är vi här – på tredje året och tredje och sista pjäsen ska göras. Den ska heta ”Vita pumps” och blir sommarteater med premiär på en återuppbyggd dansbana utanför Arbetarmu seet ”Ådala” – den 17 juli.

Vi har intervjuat Norrsundetbor om deras känslor, liv och tankar efter nedläggningen. Vad händer nu? Vad har vi kvar? Hur ska vi klara oss? Utifrån det har manuset skrivits som regissören Birte Niederhaus ska sätta upp tillsammans med skådespelarna i sommar.

Pjäsen heter Vita Pumps därför att dansen har en så stark förankring i Norrsundet. Alla har minnen från danserna på Fyren under år av kris, framgång och utmaningar.
Det blir fem skådespelarna som dansar sig igenom vad som händer efter att bruk lagts ner.