Projekt Blindheten

Projekt Blindheten

Under våren har vi påbörjat ett arbete som ska resultera i en dansföreställning. Gruppen vi möter är icke-seende från olika delar från Sverige.
Vi vill tänja på gränserna genom att jobba fram den perfekta dansen för kroppar som inte ser det vi andra ser.
Vi undersöker det vi enkelt inte ser hör eller lukten som inte finns i våra liv. Men jag vill minnas den.
Vad är en tillräcklig dans kropp? Varför finns det för få eller inga blinda dansare? Vart går gränsen för våra grundläggande förutsättningar för
våra begär? Som individer i ett kollektiv? i minoritet och majoritet? Är några frågor som vi ställer oss.

Idag har vi kontakt med Blå Band och Synskadades Träffpunkt, Fritidsgården i Aspudden, Ungasynskadades Riksförbund för att nämna några.

När vi avslutar vår middag med gruppen som ska vara med och skapa dansföreställningen märker jag hur enkelt det är för mig att beställa mat, gå över gatan och röra mig hur jag vill, men det är också min största fördom. Det finns oändligt många olika typer av synfel. Du kan föddas som icke seende se 9 % bli blind på vuxen ålder mfl. Min kollega som är dansare berättar för mig att hon inte gillar att gå och titta på dans. Det gör inte jag heller, eftersom inspiration är för amatörer tänker vi, om det skulle vara därför vi besöker föreställningar. Föreställningar kan syntolkas berättar hon vidare, men det finns luckor, alldeles för många. Det är någonstans där vi vill hitta och åstadkomma någon vass frågeställning, hitta vägar som spränger gränser bortom ordets makt. Det återstår att se, brukar jag skriva. Numera skriver jag det återstår att känna.

Fakta: Dansföreställningar kan syntolkas. Idag är det flest show och musikaler som syntolkas. Endast en promille av de närmare 100 000 registrerade synskadade i Sverige besöker en syntolkad föreställning, show eller bio. I höst startar landets första utbildning för syntolkar vi Fellingsbro Folkhögskola, främst riktad mot film och teater.

Projektet Blindheten kommer möjliggöras tillsammans med dansaren Caroline Hammar och dramaturgen Jesper Weithz.

Caroline Hammar är dansar, född och uppvuxen i Örebro. Utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm 2005-2008 på den moderna inriktningen. Har jobbat ett par år som danslärare på hobbynivå och jobbar 2011 med Christina Tingskog i PERFECT or Join my picnic. Caroline har en synskada som innebär centralt synfältsbortfalll samt ca 10 % syn i det perifera synfältet.

Jesper Weithz är dramatiker och dramaturg. Samt journalist och grafisk formgivare. Han är chefredaktör för och en av grundarna bakom klimatmagasinet Effekt. Han bor i Stockholms utkanter med sin familj och dansar helst till hårdrock och brittisk basmusik.

foto Alexander Farnsworth